LNB Nedir?

Uydu anteni uydudan gelen yayını odak noktasına toplar, lnb de toplanmış olan bu mikrodalga (2-50GHz) sinyali güçlendirip üzerinde elektronik işlemlerin daha rahat yapılabileceği daha alt bir frekans bandına (1-2GHz) dönüştürür.

Single LNB

Uydulardan gelen yayınların bulunduğu (2-50 Ghz) arası bant dilimlere ayrılarak sırasıyla S, C, X, Ku, Ka, EHF,V bandları olarak adlandırılmakla birlikte bizi sadece C ve Ku bandları ilgilendirmektedir.

C ve Ku Bandı olmak üzere başlıca 2 tipe ayırabileceğimiz LNB ler ayrıca Geniş (üst) Band (Universal) ve Dar (Alt) Band olarak da farklı frekans aralıklarına sahiptirler. C Bandı LNB ler daha çok eski Rus uydularında ve Rus kanallarında kullanılmaktadır. Lyngsat yada SatcoDx de frekans ararken karşılaştığınız 3000 yada 4000 Mhz değerli frekanslar, C bandını ifade etmektedir.

Dual LNB

Ku Bandı LNB ler daha öncede dediğimiz gibi 2 farklı frekans aralığına sahiptirler. Geniş (Üst) Band LNB ler (Universal); frekans aralığı 10,700 - 12,750 Mhz sahip olanlardır ve günümüzde en yaygın olarak kullanılan tiptir. Eğer Digital bir Receiveriniz var ve ağırlıklı olarak Digital yayınları seyretmek istiyorsanız neredeyse bu LNB yi kullanmak bir zorunluluktur, çünkü kanalların pek çoğu Dar Band LNB de bulunmayan frekansları kullanmaktadırlar.

Universal LNB'lerde çift lokal osilatör vardır. Eğer çıkışlar sadece 14 veya 18V ile beslenirse alt bandı, 22kHz sinyali ile birlikte 14/18V uygulanırsa üst bandı alırlar. Alt bantta lokal osilatörleri 9.75GHz, üst bantta 10.6 GHz değerindedir.

Dar Band LNB lerden bahsetmişken, bunların Frekans aralığının 10,950 - 12,250 Mhz olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

LNB 'ler uydudan gelen yayınların taşıyıcı frekanslarını, ilgili lokal osilatör değerleri kadar düşürerek çıkışlarına verirler.

LNB 'lerin kaliteleri dB ile ölçülür. Ne kadar düşük değere sahip olursa o kadar iyidir. Şu anda genellikle 0.5dB LNB ler satılmakla birlikte piyasada 0,1dB yazan LNB ler bulabilmek mümkün. Ancak hatırlatmakta fayda var, orijinal 0,1dB bir LNB fiyatı 100TL'yi bulmaktadır.

Monoblock Quad LNB

Bunlardan başka, aynı anteni birden fazla kullanıcının paylaşabilmesi amacıyla imal edilmiş DUAL yada Merkezi sistemlerde kullanılmak üzere QUATTRO denilen türler vardır. Twin LNB (Dual) ile 2 farklı Receivere çıkış alabilirsiniz ve her Receiver diğerinden bağımsız çalışır. Quatro LNB 4 çıkışa sahiptir (1-Low Vertikal, 2-Low Horizontal, 3-Hi Vertikal ve 4-Hi Horizontal) Bu LNB ye takacağınız Multi dağıtıcı ile 4, 8, 16 yada 20 receivere her biri birbirinden bağımsız çalışmak üzere yayınları dağıtabilirsiniz.

Monoblock LNB ler ise tek antenle birden fazla uydudan sinyal almak için tasarlanmıştır. Örneğin birbirlerine yakın 6-8 derece açı farkı olan 2 uydudan tek çanakla sinyal alabiliyorsunuz. Monoblock lnb modellerinde kendinden diseqc li olanlarda haliyle tek çıkış mevcut, diseq olmayanlarda 2 ayrı çıkışla birlikte diseq kullanmanız gerekiyor. Monoblock Quad 2+2 şeklinde toplamda 4 çıkış verebiliyor.