Uydu Anten Çeşitleri
Uydu anteni uydudan gelen yayını odak noktasına toplar. Parabol, Offset, Flat, Multifocus olarak değişik tipte çanak antenler vardır. Bunlar kullanmak istediğimiz uyduya göre değişik ebatlarda üretilmektedirler. (44cm - 5m) Ülkemizde en sık kullanılan antenler 90 - 120 cm Offset olanlardır.
Parabol denilen antenler gökyüzüne daha geniş açı ile bakan daha yuvarlak ve merkez bombesi biraz daha fazla tipteki antenlerdir. Offset olanlar ise ufuk açısına daha fazla bakarlar ve elips şeklinde daha ince bombelidirler. Offset Antenler yapılarından ötürü daha fazla sinyal toplayabilirler ve özellikle kış aylarında çok daha az kar tutarlar. Ancak 120cm üzerinde Offset çanak kullanmayı istemeniz ufuk çizgisine doğru yapacağı açıdan dolayı çatıya teması önlemek amacıyla çok daha uzun anten borusu kullanmayı gerektirecek ve bu da antenin çok daha fazla rüzgar basıncına maruz kalmasına neden olacaktır.
Antenlerin bu fiziksel yapılarından dolayı 150cm Parabol bir antenin yerine 120cm Offset bir anten kullanılabilir, ancak bazen izlemek istediğimiz uydunun bulunduğumuz yere izdüşümü (footprint) nedeniyle büyük çapta bir anten kullanmak durumunda kalabiliriz. Uydular yörüngeye yerleştiklerinde hitap edecekleri bölgelerde en küçük çapta antenlerle izlenebilecek şekilde görev yaparlar. Ana bölgenin dışına doğru gittikçe bu uydudaki kanalları izlemek her zaman daha büyük çaplarda anten gerektirecektir. 42° Doğu yörüngesinde bulunan Türksat uydumuzdan örnek verecek olursak, Türkiye de hemen her bölgede tüm kanallar 90cm offset bir anten ile izlenebilirken Almanya da yaşayan gurbetçilerimiz ana bölgesi Türkiye olan kanalları 2-3m çanak antenlerle bile zor izleyebilmektedirler.
Hemen her tip Offset Antene bağlanabilen DiseqC Motorlar sayesinde bu antenler hareket özelliği kazanabilmekteler. Motorun taşıyabileceği yük miktarına göre elbette Parabol antenlere de bu motorlar takılabilmektedir. Çanak anten daha önceden monte edilmiş olsa bile bu motorların takılması ve yeni yeni kullanımı büyük ölçüde artan USALS destekli Receiverler sayesinde kurulması gayet kolay olduğundan kullanıcı bu işlemi kendi başına bile yapabilmektedir. Ancak USALS desteği bulunmayan Receiverler de bu işlem profesyonel bir ustayı gerektirecektir. Hareketli sistemin 150cm ve üzeri bir Parabol çanağa takılmak istenmesi durumunda 36v pulse hareket kolu bu hareketli sisteme uygun imal edilmiş antene bağlanacaktır. Bu durumda çanağı döndürebilmek için Receiverde Pozisyoner kısmının olması gerekecektir. Tüm Digital Receiverler DiseqC Motor desteği sağlamakla birlikte Pozisyoner ancak bu özellikte üretilmiş receiverler da mevcuttur!
Son yıllarda Flat, ve çoklu anten ismiyle satılan yeni ürünler piyasaya girmiştir.
Flat antenler büyük abilerinden hem çap olarak hem de sinyal toplama açısından daha verimlidir. Şöyleki 44x44cm ebatlarında bir Flat anten 80cm lik ofset bir antenin toplayabildiği sinyali toplayabilmektedir. Bu sayede hem görüntü kirliliğinden kurtuluyorsunuz hemde yer tasarrufu yapmış oluyorsunuz.
Çoklu antenlere(Multifocus) gelince birden fazla uyduyu alabilecek şekilde ayarlanmış antenlerdir. Olayın mantığı şudur, uydulardan yollanan sinyaller çanak antende toplanır, çanak antenin tam odak noktasında olan lnb ye yansıtılır. Çanak anteninizi 42 derece doğu uydusunda bulunan Türksat 3A uydusuna ayarladığınızı farzedelim. Anteniniz 42 derece doğu yörüngesine dönük iken, Türksat 3A uydusunun sağında ve solunda bulunan diğer uydulardan da sinyal alabilmektedir. Bu sinyallar farklı odak noktasındadır ve lnb ye yeterince güçlü ulaşmaz. İşte multifocus antenlerin çoklu odağa sahip olma özelliğinden dolayı bu sağda solda duran diğer uydulardan gelen sinyaller daha iyi toplanmakta ve her uydunun odak noktasına koyduğunuz lnb ile ayrı ayrı bu uyduları izleyebilmektesiniz.
Flat ve Multifocus antenler basit uydu antenlerine göre haliyle daha pahalıdırlar. 500 - 600 TL kadar Multifocus antenler satılmaktadır. İhtiyaçlarınızı belirleyip ona göre alacağınız antene karar vermelisiniz.